Glæde ved en god kop te
Kurv 0

Hvad er matcha og hvad skal man gøre med det?

Milda Jensen grøn te matcha værd at vide

Hvad er matcha?

Kort sagt, matcha er pulveriseret grøn te. Den stammer fra Japan, hvor matcha bliver brugt til te og til madlavning. I de sidste par år har matcha også taget over den vestlige verden. Nu kan man købe matcha lattes og muffins i de populære caféer i New York. Det er vist tid til at det bliver også stort i Danmark, ikke? :)

En kort historie om matcha

Når vi snakker om matcha, snakker vi om mindst 1000-års historie. Historien om japansk grøn te begynder i år 805, hvor munkene Saicho og Kukai har taget nogle tebuske fra Kina. Man er begyndt at dyrke grøn te i Kyoto område. Munken Eisai skriver en bog om grøn te og spreder ideen at te er godt for ens helbred omkring 1200-tallet. Eisai lavede teen på en sådan måde, at tebladerne var melet fint og så brygget i kogende vand.

slik til matcha

Teceremonier finder sted i slutningen af 1500-tallet. I starten var matcha meget dyrt og kun kejseren og de adelige kunne drikke den. Der var serveret slik til teen, som tyder på, at matcha har dengang haft en stærk smag.

 

Teceremoni bliver populær blandt samurai og bliver en vigtig del af japanske kultur og religion. Forskellige mester prøver at finde den bedste måde at servere og nyde te.

Omkring den 18.-19. århundred var det opdaget, at hvis man dækker tebuskerne fra solen, får teen en mild og sødlig smag. Siden da har matcha ikke ændret sig så meget.

Matcha i dag

Teceremoni En Kyoto

I Japan findes matcha over alt. Man kan bestille det i caféer, som matcha te og som matcha latte, man kan købe boller og bagværk med matcha i. Japanerne drikker det hjemme og inviterer stadigvæk venner og familier til en skål te. Der er skoler, hvor man kan lære de rigtige bevægelser til at lave den rigtige ceremoni - dog forskellige i hvert skole. Turisterne inviteres også i at opleve de japanske teceremoni.

Matcha bliver også populær i den vestlige verden, specielt USA. Det er en dejlig nyhed for dem, der ikke kan lide kaffe, men vil gerne have en kop med massevis af smag i, og koffein. Det er også som en gave til dem, der er teelskere og vil altid gerne prøve nye smagsoplevelser. De som eksperimenterer i køkkenet og gerne vil leve sund kan også bruge matcha.

Er matcha et sundt valg?

Ja, hvis man tænker på vitaminer og aktive stoffer, der findes i teen. Tebladene er rige med vitaminer A of E, antioxidanten catechin og aminosyre theanine. Når man drikker matcha, drikker man hele tebladerne, som ved almindelig grøn te bliver smidt ud efter brug. Matcha er god til at mindske stress og øger koncentrationsevne (enhver studerendes drøm :) ). Antioxidanter i teen modvirker kræft. Videnskabelige undersøgelse har også vist, at de, som drikker meget grøn te, lever længere, har lavere kolesterolniveau og hurtigere stofskift.

Matcha har også cirka lige så meget koffein som en almindelig kop kaffe. Men forskelligt fra kaffe, giver den en mild opvågning og rolig fokus.

Tilberedning af matcha

For at lave den klassiske skål af matcha, skal du have: matcha pulver, skål, bambuspiskeris, og kogende vand (ca. 80-90 grader varmt). For en total gennemført oplevelse, kan du også bruge en speciel bambusske for at måle matcha med.

Fremgangsmåde:

Læg en-to bambusske (ca. 1/3-1/2 teske) matcha pulver i skålen.

Hæld 0,5-1 dl vand over.

Tag dit piskeris. Det kan være en god ide at lægge dit piskeris i vand for at gøre den blødere og derfor nemmere at arbejde med.

Med bambuspiskeris, bland først forsigtigt pulverne i vand. Så kom med hurtige bevægelse frem og tilbage fra en kant af skålen til den anden (det er derfor, du har brug for en skål - så de ikke spilder ud over alt), til du får en fin skum øverst på teen. Afslut igen ved at forsigtigt føre piskerisen på teens overflade.

Matcha med skum i en skål
(Billede copyright Karen Mardahl)

Sådan! Du har lavet din første skål matcha :)

Her kan du også se Teceremoni En, som jeg var rigtig heldig til at opleve:

 

Matcha i madlavning

Kissa matcha for cooking

Matcha har en unik og helt speciel smag. Den er mild og stærk samtidig. Smagen er sød, umami, minder om spinat eller frisk græs. Derfor kan det være en god idé at vænne sig til smagen først ved at bruge det i madlavning.

Du kan prøve matcha i smoothies, men husk at bruge kokos-, mandel-, eller rismælk i stedet for almindelig komælk for at bevare de gode matcha evner.

Du finder massevis af opskrifter med matcha hos Foodgawker.

Og jeg lover også at skrive en blogindlæg hver gang, jeg prøver noget nyt med matcha :)

 

Grønne detox hilsner,

Milda Jensen

 

Kilder:

"History of Green Tea", "Green Tea for Health", and "Benefits of Matcha", Hibiki-an.

"More Than One Thousand Years of Tea", Japanese Tea Ceremony.

"Matcha: Health Benefits, Nutritional Information", Medical News Today.

"Hvad er matcha-te, og hvad er den godt for?", Modemagasinet IN.

Mine erfaringer med matcha i Japan.Tidligere indlæg Nyere indlæg


 • Skrevet af Norma den

  After that obviously you have your hobbyist type furniture.
  Youngsters will have the ability to join programs both on and also off the snow.

  Fireworks show integrated to songs at 9:35 p.m.
  https://ylp.pw/5dB

 • Skrevet af Callie den

  But as the problem advances, the spots become whiter. Windows are
  additionally no more disregarded. The highest specific country is Guyana (62%) complied with by Uruguay (55%).
  https://ylp.pw/5aP


Skriv en kommentar